Omaaegne filmistaar tegi neiu Elviinest Mari Möldre

Autor: Andres Pulver • 22. jaanuar 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
August Strindbergi "Surmatants" Vanemuises 1919. aastal. Hartius Möller (vasakul) kehastas Edgarit, Hilda Hellas oli Alice ja Albert Liik mängis Kurti.
Autor: Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum

Hartius Möller oli Eesti üks esimesi filmistaare. Aga 21. jaanuaril 1885 Tõrmas sündinud meest tasub meenutada ka seetõttu, et just tänu temale teame meie aegade üht suurimat naisnäitlejat Mari Möldre, mitte aga mõne muu nime all.

Hartius Gerhard Abraham Möller sündis Tõrmas Hellemäe talus, õppis Rakvere linnakoolis ja seejärel suundus Peterburi kunsti õppima. Maalikunstnikku temast siiski ei saanud, sest pärast kaht õppeaastat Stieglitzi kunstikoolis valis ta teatri ja asus tööle Vanemuisesse.

Kuigi teatrijuht Karl Menning püüdis teda eemal hoida trupi noorest tähehakatisest Elviine Annukist, võrgutas tumedate lokkidega kena noormees ta ometi ja 1910. aastal heideti abiellu.

Pulmad peeti 23. juulil Hellemäel ja pulmad olid vägevad, sest samaaegselt abiellusid nii perepoeg kui ka peretütar – Roosi Möller abiellus Dvigateli vabriku lukksepa Aleksander Kütiga. Ning tegelikult kestis pulmapidu kolm päeva.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!