Kubistlik kodu jäi Väike-Maarjasse rajamata

Autor: Andres Pulver • 1. juuli 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Feliks Randel (vasakult) koos oma heade sõprade Eduard Ole ja Juhan Raudsepaga viimase ateljees.
Autor: Eesti Kunstimuuseum

Sadakond aastat tagasi kerkisid Eestis esile kaks ülituntud karikatuuri- või tänases mõistes isegi koomiksitegelast – Romulus Tiituse loodud Toslem ning Eesav Edvard Puuslik, kelle autoriks oli Redo Randel.

Feliks Karl Randel sündis 1. juulil 1901 Valgas Georg ja Anna Johannsoni kolmanda lapsena. Randeliks sai ta alles 1936. aastal. Ja Johannson muutus veel enne seda ajapikku Johansoniks.

Juba viieteistaastaselt läks kunstiandega poiss õppima Venemaale Pensa kunstikooli. Revolutsioon ja uus riigikord keerasid aga kõik pea peale ja 1918. aastal tuli tal õpingud katkestada ning kodumaale naasta.

Vabadussõjas oli noormees staabikirjutaja ning jätkas juba 1919. aastal õpinguid Pallases. Kuigi ta õppis seal vaid paar aastat, oli temas piisavalt annet ning oskust, et tõusta 1920-ndate keskpaigaks üheks jõulisemaks Kunstnikkude Rühma liikmeks.

Kunstiande kõrval oli nooruk ka hea muusik ning elatise teenimiseks mängis ta Pallase ajal orkestrites flööti ja viiulit. Ka hiljem on ta märkinud, et ametilt on ta küll maalikunstnik, karikaturist ja ka ajakirjanik, kuid eriharrastuselt laulja ja muusik.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!