Kuberner tuli kärakaga Rakvere gümnaasiumi avamisele meelitada

Autor: Andres Pulver • 16. november 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Ilmselt oli nii mõnigi sellest seltskonnast kohal, kui kuberner Korostovets kooli avamas käis. Pildil on Pika tänava koolimaja ees Rakvere poeglaste gümnaasiumi I lend koos õpetajatega.
Autor: SA Virumaa Muuseumid

Mitte ainult meie praegu ei kajasta värskete uudiste kõrval seda, mis kunagi aastate eest on juhtunud – seda tehti ka vanades ajalehtedes. Nii meenutatakse 1933. aasta 16. novembri Virulases, kuidas Eestimaa kuberner Izmail Korostovets käis Rakvere poeglaste gümnaasiumi avamas.

Teadupoolest avati Rakvere esimene gümnaasium 1912. aasta sügisel. Tollal valitses Eestis suur venestamislaine ning avada võis vaid venekeelse gümnaasiumi. Avamisele kutsuti ka Eestimaa kuberner Izmail Korostovets, kes oli väga suur venestaja ning näiteks tuline Estonia teatrimaja ehitamise vastane. Aga Estonia ehitati valmis ja eesti keel jäi alles.

Igal juhul kutsuti kõrge võimukandja Wesenbergi. Paraku ei suvatsenud kubernerihärra kutsele vastata ning kaks päeva enne avamist sõitis gümnaasiumi direktor Hvalenski ise Tallinnasse, et välja selgitada, kas kindralmajor Korostovets ikka tuleb kohale. Kantseleiülem andis teada, et kuberner tuleb.

Direktor sõitis õnnelikult koju tagasi ja rääkis kuberneri saabumisest kreisiülema kohuseid täitnud vanemabile Petrovile.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!