Kokkuvõte nädalast: apteegituru probleemile on lahendus olemas

Autorid: Kristjan Pruul, Polina Volkova, Kristjan Kurg • 19. jaanuar 2024
Jaga lugu
Apteekrid said küll apteekide omanikuks, kuid turg on endiselt sisuliselt kahe suurima hulgimüüja Magnumi ja Tamro kontrolli all.
Autor: Raul Mee

Apteegituru reform kukkus läbi ja pidigi läbi kukkuma, sest selle tulemusel loodi hulk väikeseid tegijaid, kel puudub piisav turujõud ja võib-olla pole oskusedki hulgimüüjatega toimetulemiseks, leidsid ajakirjanikud nädala olulisi teemasid kommenteerivas saates “Äripäev eetris”.

“Tundub, et reform on läbi kukkunud ja tegelikult see tunne oli algusest peale, kui seda üritati väga kiiresti rakendada,” rääkis ajakirjanik Polina Volkova. Probleem on tema hinnangul selles, et meil pole piisavalt ettevõtlikke apteekreid, kes tahaksid sõltumatult tegutseda. Kõrgemalt tulnud käsk ei muuda nende mõtlemist ja käitumist.

Lahendus ei ole tillukeste ema-isa eestveetavate apteekide loomine, vaid uute apteegikettide maaletoomine, mis suudaksid end liiga konsolideerunud hulgimüüjate ees ikkagi maksma panna, arvas ajakirjanik Kristjan Pruul. “Konkurentsiametil tasuks mõelda, kes meil siin on, kes võiksid veel osaleda sellel turul,” märkis ta.

Üks selline kandidaat võiks Pruuli hinnangul olla näiteks Rimi, millel on Rootsis oma apteegikett ja seega ilmselt ka võimekus sarnaseid kette mujalgi käivitada. Juba praegu on oma apteegikett olemas Maximal. Kui tahta olukorra muutumist, siis peaks riik parimale pakkujale andma korraga terve portsu lubasid apteekide avamiseks, märkis Pruul.

Lisaks arutasid ajakirjanikud saates, mis eesmärki täidavad peaminister Kaja Kallase ja kaitseväe juhataja Martin Heremi hoiatused võimaliku läheneva sõja eest, ja juttu tuli ka ettevõtjast Aquaphor kes jätkab äriga nii siin kui teisel pool idapiiri. Samuti räägiti maksuameti plaanist võtta ettevõtete ostmisega skeemitajad pihtide vahele.

Stuudios olid ajakirjanikud Kristjan Pruul, Polina Volkova ja Kristjan Kurg.

Saadet "Äripäev eetris" saavad Lääne-Virumaa Uudiste tellijad kuulata siit:

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!