Kokkuvõte nädalast: jah, ka Hiina robottolmuimejat tuleks kahtlustavalt vaadata

Autorid: Karl-Eduard Salumäe, Polina Volkova, Pille Ivask • 16. veebruar 2024
Jaga lugu
Pilt on illustreeriv
Autor: Panthermedia/Scanpix

Suhtumisest, et mida huvitavat TikTok või Hiina päritolu robottolmuimeja minu kohta ikka teada saab, tuleks võimalikult kiiresti lahti lasta, leidsid ajakirjanikud nädala olulisi teemasid kommenteerivas raadiosaates „Äripäev eetris“.

Välisluureameti teisipäeval tutvustatud värske aastaraamat keskendub ootuspäraselt Vene ohule, kuid maalib ühtlasi pildi sellest, kuidas Hiina ehitab strateegiliselt üles omavahel põimunud poliitilist ja tehnoloogilist ökosüsteemi. 5G-võrkudest välja tõrjutud Huawei on võtnud sihikule pilveteenused ning päikese- ja tuulepargid ning tegutseb Eesti suunal süsteemselt; TikTok pakub Pekingile suurepäraseid võimalusi arendada globaalse haardega tehisintellekti jne. Sellest johtuvalt võttis Äripäev juhtkirjas seisukoha, et ahvatlevalt soodsa Hiina infotehnoloogia vältimine pole mitte paranoia, vaid vastutustundlik käitumine.

Kas me oleme jõudnud riigi ja ühiskonnana punkti, kus tulebki välja öelda, et Hiina tehnoloogiast tasub eemale hoida, küsis saatejuht Karl-Eduard Salumäe.

„Niisugustesse hoiatustesse tuleb suhtuda tõsiselt, aga nende probleem on see, et need jäävad praegu veel inimeste jaoks abstraktseks,“ vastas ajakirjanik Polina Volkova. Ta märkis, et Hiina on massjälitamise ühiskond ning seda tuleb endale selgelt teadvustada.

„Kui üks riik korraldab enda piirides massjälitamist, siis miks see ei peaks tahtmise korral olema võimalik ka kusagil mujal, kasutades selleks enda tehnoloogiat? Isegi kui see on väga halb stsenaarium, siis millised argumendid selle vastu räägivad?“

Ajakirjanik Pille Ivask nentis, et inimlikult võib mõista soovi saada võimalikult vähese raha eest võimalikult hea toode – näiteks 200eurose nutitelefoni, millel on hea kaamera. Ent tuvastatud juhtumid elust enesest, kus Hiina tehnoloogias on ilmnenud nn tagauksed, kustkaudu Hiina võimud andmetele ligi pääsevad, peaksid Ivaski meelest kainestavalt mõjuma.

„Sellest mõttest võiks võimalikult kiiresti lahti lasta, et „ah, mida see mu robottolmuimeja ikka näeb“,“ lausus ta. „Me ei tea, milliseid andmeid see kogub ja kuidas neid andmeid töödeldakse ning mis on selle kõige mõju.“

Karl-Eduard Salumäe soovis titaanist närve kõigile teismeliste vanematele, kes püüavad lastele selgeks teha, miks TikTokist tuleks loobuda. Salumäe märkis, et on autoajakirjanikuna juurelnud, kas Hiina autodest kirjutades oleks kogu poliitilise konteksti jmt kõrvale jätmine küüniline kanapimedus.

„Kaldun arvama, et oleks,“ lisas ta.

Saates tuli juttu ka sellest, mida uut välisluureameti aastaraamat Venemaa kohta ütles. Lisaks võeti ette nn personaalse riigi ümber puhkenud skandaal ja Nordicu eriraport ning ühtlasi markeeriti Ülemiste linnaku väljaostmist ja riigi pingutusi OÜtamise takistamisel ning kuulutati välja nädala võitja ja kaotaja.

Lääne-Virumaa Uudiste tellijad saavad seda saadet mugavalt ja endale sobival ajal kuulata siit:

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!