Perearstidel napib uuringute tegemiseks raha

Autor: Margot Vent • 1. märts 2024
Ainult tellijale
Jaga lugu
Riigikogu liikmest perearstikeskuse omanik Eero Merilind ütles, et kui patsientide uuringuteks mõeldud raha saab otsa, siis on arst valiku ees, kas teha vähem uuringuid või leida vajalik raha töötajate palgafondi arvelt.
Autor: Andras Kralla

Kui perearstikeskus ületab tervisekassast uuringuteks eraldatavat raha, siis ollakse valiku ees, kas teha patsientidele vajalikud terviseuuringud töötajate palgafondi arvelt või jätta osa inimestest korralikult uurimata ja minna vastuollu meditsiinieetikaga.

Seotud lood

Sellise valiku ees oli näiteks mullu riigikogu liikme Eero Merilinnu perearstikeskus, millel sai uuringufond otsa novembri keskel ja tuli piirata plaaniliste uuringute mahtu.

“Kirjutasime tervisekassale, et uuringufondi mahtu suurendada, kuid kahjuks sellele positiivset vastust ei saanud. Järgmine võimalus perearstide uuringufondi suurust muuta on selle aasta aprillis, kui arutatakse tervishoiuteenuste loetelu muudatusi,” rääkis Merilind Meditsiiniuudistele.

“Praegu jälgime väga hoolega ja teeme ainult vajalikke uuringuid, aga kardan, et sellel aastal saab uuringute raha otsa varem. Kui ületame uuringufondi mahtu, oleme jätkuvalt valikute eest, kas teha seda töötajate palgafondi arvelt või jätta osa inimestest korralikult uurimata ja minna vastuollu meditsiinieetikaga,” ütles Merilind.

Tervisekassa on fondi mahtu pidevalt suurendanud, kuid paljudel jääb seda ikka puudu. Ülekulu makstakse kinni väiksema koefitsiendiga, mis panebki arstile rasked valikud. Uuringufondi kasutamist mõjutab ka perearsti nimistu vanuseline koosseis või kogemus.

Tervisekassa andmeil on planeeritud uuringufond 2020. aastast mulluseni suurenenud pea 37%. Kui üle saja protsendi kasutas mullu fondi pea iga kolmas ja 70-99% pea iga teine asutus, siis oli ka 13 asutust, mille kasutus jäi alla 50%.

Lääne-Virumaal tegutsevad perearstikeskused ei ole nii suuremate ülekulutajate kui ka alakulutajate seas. Näiteks Väike-Maarja Tervisekeskus kasutas mullu ära 90% eraldatud uuringufondist ja Kersti Veidriku perearstikeskus kasutas ära 100% eraldatud vahenditest.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!