Korduskasutatavate nõude nõue kergitab üritustel toidu ja pileti hinda

Autor: Rahel Lepp • 3. aprill 2024
Ainult tellijale
Jaga lugu
Populaarsel ja rahvarohkel toidutänava ürituselgi saab sel suvel toitu vaid korduskasutatavatelt nõudelt.
Autor: Martin Piir/Rakvere linna päevad fb

Papptaldrikud ja plastist ühekordsed nõud kontserdil või muul avalikul üritusel on minevik – alates sellest aastast on toidu ja joogi serveerimiseks lubatud kasutada üksnes korduskasutatavaid anumaid ja söögiriistu. Uus olukord paneb kukalt kratsima ürituste korraldajad ja toitlustajad, lisakuludest ei pääse lisaks neile ka sööjad.

Lihtsustatult öeldes on suurürituse korraldajal kaks võimalus. Ta kas tellib kogu üritusele nõude rendi koos telgi ja teenindajaga, kellelt sööja saab tagatisraha eest (ca 2 eurot) nõud pandiks ning ürituse lõppedes ja nõude tagastades saab klient raha tagasi. Et nõude rentimine sisaldab ka nende transporti ja hilisemat pesemisteenust, muutub ürituse korraldamine kallimaks, mis kajastub tõenäoliselt pileti hinnas. Kui tegu on tasuta üritusega, tuleb nõude rendi jaoks raha leida omas taskust (näiteks linnavalitsuse taskust, kui linn soovib rahvale tasuta ürituse näol rõõmu teha).

Teine võimalus on lubada toitlustajatel võtta kaasa omad nõud. Sellisel juhul peab sööja enne toidu kättesaamist maksma ka tagatisraha, ja kuna toitlustaja pidi enne nõud soetama ja peab need hiljem puhtaks pesema, tuleb kõhutäie eest rohkem välja käia. Näiteks varasema 7 eurose taldrikutäie eest maksab sööja 10 eurot, millest 2 eurot saab ta pärast tagasi – kui nõud ilusti tagasi viib. Sama näite puhul peab viieliikmeline perekond käima 35 euro asemel välja 50 eurot, millest 10 eurot saab pärast tagasi.

Palju kitsaskohti

“Mõte on üllas ja kindlasti hakkab see ühel või teisel moel tööle, aga praegu mõtlen küll hirmuga, mis suvel saama hakkab,” sõnas Rakvere kultuurikeskuse juhataja Eve Alte. Ta täpsustas, et suviseid üritusi nagu näiteks kontserdid Vallimäel või linnapäevade aegne toidutänav, kultuurikeskuse ise ei korralda, vaid on korraldajatele abistav jõud. See tähendab, et toidunõude küsimuse lahendamine on kas ürituse korraldaja või üritusel toitlustaja teha, mis aga ei vähenda Alte muret, sest uue teenuse hinna maitset sai ta eelmisel aastal ise tunda.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!