Soovimatute järglaste vältimine on hädavajalik

Autor: Rahel Lepp • 14. aprill 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Kõik loomaomanikud, kelle hoolealused on jõudnud täiskasvanuikka, peaksid tõsiselt kaaluma looma kastreerimist või steriliseerimist. Operatsiooni saab teha kõikides Lääne-Virumaa loomakliinikutes, hinnad erinevad aga märkimisväärselt. Kastreerimisele on olemas ka vähemtuntud alternatiiv.

Prantsuse buldog Brando puhul eelistas peranaine Merje (39) keemilist kastrerimist. Brando sai kiibi naha alla siis, kui koeraomanike perre sündis Marili ja buldogiliku jonni tõttu ei sujunud endise ja uue noorima pereliikme omavaheline kohanemine.
Autor: Erakogu

Rakvere loomakliiniku juhataja Kadri Allika sõnul on tänapäeval enamus Lääne-Virumaa kasse kastreeritud või steriliseeritud. „Kassidel käib innaaeg mitu korda aastas ning isase indleva kassiga on üksjagu keeruline koos elada,“ selgitas Allika, miks ei mõtle kassiomanikud protseduuri osas tavaliselt kaua.

Kassi kastreerimise hind Rakvere loomakliinikus on 62 eurot, millele lisanduvad vastuvõtu, koduste ravimite ja krae või vesti hind. Kokku tuleks oma kiisu heaks kukrut kergendada umbes 95 euro võrra.

Koerte steriliseerimise ja kastreerimise protseduure mõeldakse tavaliselt põhjalikumalt läbi. Ühiskonnas on visa taanduma ka müüt, et kastreerides jäetakse isane koer armurõõmudest ilma.

Seotud lood

Õnneks on tänapäeval väärarusaama murdmiseks olemas peale veenmise veel üks viis, milleks on keemiline kasteerimine. Protseduur on mugav lahendus ka olukorras, kui koeraomanik kardab lemmiku iseloomu muutumist mehaanilise kastreerimise järgselt. „Koer võib muutuda laisemaks, või vastupidi – agressiivne koer võib muutuda veelgi agressiivsemaks,“ selgitas Allika.

Kuidas käib keemiline kastreerimine?

Koera naha alla viiakse väike kiip, mille toimeaine tulemusel väheneb testosterooni tootmine koera organismis. Kiibi paigaldamine on lihtne ega vaja narkoosi, mõju lõppedes kiip lihtsalt laguneb koera organismis. Kiipe on 6- ja 12-kuulise toimega.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!