Rakvere haigla kasvab vaktsineerimise keskuseks

Autor: Anu Viita-Neuhaus • 12. mai 2021
Jaga lugu
Rakvere Haigla juht Ain Suurkaev ütles, et Rakvere haiglas tegutseb liikuv vaktsineerimiskabinet.
Autor: Andras Kralla

Esmaspäevast pääsevad vaktsineerima kõik soovijad. Lääne-Virumaal tehakse elupäästvat vaktsiini süsti Rakvere haiglas. Haiglajuhi sõnutsi on nad massvaktsineerimiseks valmis ja jõudu jääb veel ülegi.

Rakvere haigla juhataja Ain Suurkaev rääkis, et järgmiseks nädalaks saabub 750 vaktsiini.

„Eile soovisin kogust suurendada. Küsisin juurde 90 vaktsiini,“ ütles Suurkaev.

Põhjus on lihtne. Haigla poole pöördusid mitmed tööandjad, kes soovisid massvaktsineerimise läbi viia töökohal. Tegemist on nokk kinni, saba lahti olukorraga: süstijad on olemas aga vaktsiini ei jätku.

Rakvere haiglas tegutseb liikuv vaktsineerimiskabinet, mis sõidab ettevõttest ettevõttesse, et kaitsepookida vabatahtlikke.

Esimesed sajad vaktsiinisutsakad on tänaseks saanud paljud Lääne-Virumaa suurimate tööandjate töötajad: OG Elektra, Bellus ja Jeld-Wen.

„Jeldweni läheme uuesti, esimene ring oli kesine. Vaktsineerime neid, kes seda soovivad. Inimesed tahavad vaktsiini valida,“ lausus Suurkaev.

Esimesed vabad ajad on teisipäeval

Rakvere haiglas toimub vaktsineerimine kahes ruumis. Kaitsepookimist viivad läbi kuus ämmaemandat, esmaspäevast alguse saav massvaktsineerimine seda tempot ei muuda.

“Praeguse seisuga on teisipäeval esimesed vabad ajad,” ütles Suurkaev. Ta lisas, et hetkeseisuga teevad nad esmaspäevast reedeni 120 vaktsiinisutsakat. Suurkaevu sõnutsi ollakse valmis töötama ka pärast tööpäeva ja nädalavahetuseti. “Kui on piisavalt vaktsiini.”

Massvaktsineerimine Rakvere haigla töötajaid ei hirmuta. “Meil on kogemust piisavalt,” sõnas Suurkaev.

Digiregistratuuris saab end kirja panna Pfizer/BioNTech vaktsiiniga vaktsineerimisele, kuid võimalus on end vaktsineerida ka Jansseni vaktsiiniga. Uusi vaktsineerimisaegu lisatakse digilukku jooksvalt paarinädalase ettevaatega.

Koroona vastu vaktsineeritakse kahes osas: esimese süsti saamisel pannakse kirja ka teise doosi tegemise aeg. Siis kujuneb inimestel immuunsus.

Vaktsineerima ei pea end kodukoha vaktsineerimiskeskuses, soovi korral saab kaitsepookimisele minna vaktsineerimiskeskustesse üle Eesti.

Perearstide fookuses endiselt eakad ja riskirühmad

Tervisekassa avalike suhete ja tervise edenduse osakonna juhataja Evelin Trink ütles, et arvestama peab sellega, et teise doosi aeg antakse samasse raviasutusse. „Seda muuta ei saa,“ nentis Trink.

Perearstid jätkavad eeskätt riskirühmade ja eakate vaktsineerimisega ning teiste dooside manustamisega.

„Siin on asulati erinev seis, sõltub, millal ka perearst puhkama läheb,“ lausus Trink. Vanemaealised ja riskirühma kuuluvad inimesed on samuti oodatud vaktsineerimiskeskustesse.

COVID-19 vaktsineerimiseks tuleb broneerida aeg digiregistratuuris või vaktsineerimist läbi viiva asutuse telefonil.

Vaktsineerimise korraldajad paluvad inimestelt kannatlikkust – koormuse hajutamiseks avaneb digiregistratuuris vaktsineerimiseks aja broneerimine neljapäevast, inimestele vanuses 40 ja enam ning esmaspäevast juba kõigile alates vanusest 16 eluaastat.

COVID-19 vaktsineerimise töörühma juht Marek Seer ütles, et vaktsineerimist ootab veel ligi 500 000 inimest ning mai- ja juunikuu jooksul kõik soovijad ka kaitsesüsti kätte saavad.

Eestisse peaks mai- ja juunikuu jooksul saabuma 900 000 doosi vaktsiini.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!