Mitmele Lääne-Virumaa ettevõttele tehti vaktsineerimisel erand

Autorid: Anu Viita-Neuhaus, Pille Ivask, Kristel Härma • 12. mai 2021
Jaga lugu
Oleg Gross oma OG Elektra valdustes Tobia külas Rakvere külje all.
Autor: Andras Kralla

Ettevõtjad saavad töökohale vaktsineerijaid kutsuda nüüdsest ainult Ida-Virumaal, mõne erandiga tuleb kõne alla ka Lääne-Virumaa, kui seal asuvasse ettevõttesse käivad inimesed tööle just Ida-Virust. Niisugune näide on näiteks HKScan, kus täna vaktsineeriti üle 400 inimese.

Ida- ja Lääne-Viru piirkonna vaktsineerimiseks on juba arvestatud või tuleval nädalal plaanis kasutada suurusjärgus 4000 vaktsiini, kirjutas aripaev.ee.

"Meil ei ole vaktsiini nii palju, et me saaksime temaga vabalt ümber käia," selgitas suurvaktsineerimise juht Marek Seer, miks jäi fookus praegu Ida-Virumaale, kuigi varasematel nädalatel said oma osa ka Harjumaa ettevõtted.

Seotud lood

Sotsiaalministeeriumi nõunik Gea Otsa sõnul käis veel mõne nädala eest tõesti töökoha kaudu vaktsineerimine ka Harjumaal, kuid rõhuga üksnes vanematele kui 50aastatele töötajatele. Nüüd, mil vaktsineerimine lastakse esmaspäevast täiesti vabaks (vanemad kui 40aastased saavad juba neljapäevast ennast vaktsineerimisele kirja panna), siis on Harjumaal töökohtade vaktsineerimine praegu pausil.

Otsa sõnul tehti need kokkulepped juba varem, enne seda, kui vaktsineerimisfookus Ida-Virumaale seati. Harjumaa vaktsineerimisest huvitatud ettevõtteid kaardistati tema sõnul ettevõtlusorganisatsioonide kaudu.

Marek Seer ütles, et nüüd keerati fookus selgelt Ida-Virumaale, sest seal on vaktsineerimisega hõlmatus liialt madal. Kuna seal on ettevõtete seas huvilisi palju, võiks see aidata seda määra tõsta, rääkis ta. "Ja see annab meile kindlust, et juhul kui ka suurvaktsineerimisega mingil hetkel tekib mingi letargia või platoo, siis on see üks meede, mida me saaksime kindlasti ära kasutada."

Kuidas Ida-Virus vaktsiini saada

Ida-Virumaal kvalifitseeruvad töökohtadel vaktsineerimisele need ettevõtted, kus on vähemalt 20 vaktsiinisoovijat. Seejärel peavad need ettevõtted pöörduma haigekassa poole, mis võtab omakorda ühendust oma Ida-Viru partneritega, kes organiseerib ettevõttesse vaktsineerimispunkti.

Seer selgitas, et kahe nädala pärast vaadatakse üle, kuidas on suurvaktsineerimine edenenud ning selle pealt otsustatakse, kas töökohal vaktsineerimisega peaks alustama ka mujal. Seni täidetakse Ida-Virumaal ära olemasolevad kokkulepped. Kes endast veel märku pole andnud, on ilmselt natuke juba rongist maha jäänud, sest Seeri sõnul on vaktsineerijatel juba piisavalt tööd.

Ida- ja Lääne-Viru piirkonna ettevõtted, kes on vaktsineerimisest osa saanud (nimekiri pole täielik): Fregatt OÜ, Praktov OÜ, Stokker Jõhvi, Sillamäe Sadam, Narva Gate, Jeld-Wen, VKG Kaevandused, Toila Spa, Meresuu Spa, Farmi Piimatööstus, Aquaphor, HKScan, OG Elektra AS / Grossi Toidukaubad, HANZA Mechanics, Eesti Energia, Birger OÜ, Swedbank, Maxima, COOP, Primatek Coatings OÜ, Circle K Eesti AS, Telia, Seart Production OÜ, Silberauto/Veho.

Allikas: Sotsiaalministeerium

Rakvere Haigla juhataja Ain Suurkaev kinnitas Lääne-Virumaa Uudistele, et järgmiseks nädalaks saabub neile 750 vaktsiini. „Eile soovisin kogust suurendada. Küsisin juurde 90 vaktsiini,“ ütles Suurkaev. Põhjus on lihtne. Haigla poole pöördusid mitmed tööandjad, kes soovisid massvaktsineerimise korraldada töökohal. Vaktsineerijad on selleks olemas, aga vaktsiini ei jätku.

Rakvere haiglas tegutseb liikuv vaktsineerimiskabinet, mis sõidab ettevõttest ettevõttesse, et vabatahtlikke kaitsepookida. Esimesed vaktsiinisutsakad on tänaseks saanud paljud Lääne-Virumaa suurimate tööandjate töötajad: OG Elektra, Bellus ja Jeldwen. „Jeldweni läheme uuesti, esimene ring oli kesine. Ega siin muud ei ole, kui hakatakse vaktsiini valima,“ nentis Suurkaev.

Teistel on vaja kannatust

Mida aga peaksid tegema tööandjad ülejäänud Eestis? Seeri sõnul ei ole mõtet praegu eraldi rapsida, sest kui nad otsustavad töökohtadel vaktsineerida jälle ka mujal Eestis, teevad nad ise üleskutse tööandjate keskliidu kaudu.

"Praegu tuleb aru saada väga selgelt sellest, et vaktsiini tarne on täpselt selline nagu ta on, soovijaid on kindlasti rohkem, kui me pakkuda soovime ja mingid valikud tuleb teha, täna on siis selline valik," ütles Seer.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et vaktsineerimise pudelikaelaks on endiselt tarned.
Autor: Liis Treimann

Uuel nädalal algab massvaktsineerimine

Alates esmaspäevast saavad digiregistratuuris ehk Digiloos registreeruda vaktsineerimisele kõik eraisikud, vanematele kui 40aastastele avaneb võimalus juba sellest neljapäevast.

Sotsiaalministeeriumi pressikonverentsil selgitati sel nädalal, et esialgu saab vaktsineerimisaega panna kirja järgmiseks paariks nädalaks. Tervise- ja tööminister Tanel Kiik selgitas, et vaktsineerimise pudelikaelaks on endiselt tarned, mis tulevad nädalate kaupa. Kiik kinnitas, et kui vaktsineerimine on Digiloos kinnitatud, siis see ka toimub, sest aegade avamisel arvestatakse saabuvate tarnetega.

Eestisse peaks mai- ja juunikuu jooksul esialgsete tarnegraafikute alusel tulemas suurusjärgus 900 000 doosi vaktsiini, seejuures iganädalased kogused suurenevad märgatavalt alates mai lõpust.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!