Nii nad tapsidki meie seminari

Autor: Andres Pulver • 11. juuni 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Rakvere linna sünnipäeva tähistamine 12. juunil ei ole sugugi vana komme. Omaaegses Eesti vabariigis ei teatud sellest ööd ega mütsi. 90 aastat tagasi valitsesid Rakveres linna päevade peomelu asemel hoopis väga nukrad meeleolud.

Koolitund Rakvere õpetajate seminaris.
Autor: SA Virumaa Muuseumid

Põhjus kurvastamiseks oli selles, et 8. juunil 1932 sulges igaveseks oma uksed Rakvere õpetajate seminar ning maja, kus kool asus, anti vabariigi valitsuse korraldusega üle kaitseväele.

11. juunil 1932 kirjutas ajaleht Virulane seminarist mitu lugu. Oli ju tegemist Rakvere linna ja tegelikult kogu Virumaa jaoks üliolulise õppeasutusega.

„Kolmapäeval lõpetas Rakvere õpetajale seminar kooli sulgemise puhul oma tegevuse nii ametlikult kui ka tegelikult. Sel puhul korraldatud lõpp-aktusest võttis osa hulgaline seminari pere oma õpilaste, õpetajate, endiste lõpetajate ja kutsutud külaliste näol.

Päeva tähtsust ja pidulikkust tuletas aktusele minejatele juba kaugelt meele tumedal metsafoonil kerkivatel seminari hoonete katuseharja kõrgemal tipul lehviv riigi simi-must-valge trikolor.

Kuna aga tegemist oli seminari matusepäevaga, siis olid nupukamad seminari poisid keskpäeval lasknud lipu poolde vardasse, sest oli ju tegelikult seminar surnud. Viperust märgati aga peagi ja tõmmati lipp lehvima täite vardasse uuesti.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!