Parunihärra läks eestlaste riigi eest sõtta

Autor: Andres Pulver • 12. oktoober 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu
Georg Rudolf von Stackelberg.
Autor: Geni.com

Ei ole väga palju paruneid, kes Eesti iseseisvuspüüdlusi toetasid, Eesti eest sõdisid ja ka riigikogus Eesti asja ajasid. Üks neist on kunagine Küti mõisahärra Georg von Stackelberg.

Parun Georg Rudolf von Stackelberg sündis Lasinurme mõisas 12. oktoobril 1872 ehk täpselt 150 aastat tagasi. Hariduse sai ta seisusele vastavalt Tallinna toomkoolis ning edasi tuli üpris lühikeseks jäänud sõjaväeline karjäär – 1893−1894 oli ta Peterburis ihukaardiväe ratsagrenaderide polgu vabatahtlik, 1895 lipnik.

Seejärel aitas ta isa koduses Lasinurme mõisas, kuni 1900. aastal võttis rendile Lasila mõisa. 1904. aastal sai von Stackelbergist Küti mõisa omanik, pärast mõisate võõrandamist jäi tema valdusesse mõisasüda.

Georg von Stackelberg oli hinnatud mees, kelle sõna maksis ja nii oli ta 1905−1920 Virumaa kreisisaadik, 1911. aastast Eestimaa rüütelkonna liige ja ka rahukogu au-rahukohtunik.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!