Kuri keelemees tutvustas meile Pal-tänava poisse

Autor: Andres Pulver • 27. märts 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Julius Mark 1930. aastal.
Autor: Tartu ülikooli muuseum

Ega tegelikult ei tea, kas „Pal-tänava poisid“ eesti keelde tõlkinud keeleteadlane Julius Mark nii väga kuri oligi, aga tema omaaegsd tudengid on igal juhul meest ülimalt range õppejõuna iseloomustanud.

Julius Mark sündis 27. märtsil 1890 Haljala külje all Idaveres Kusto talus. Gümnaasiumihariduse omandas ta Tallinnas venekeelses Aleksandri gümnaasiumis.

1911. aastal alustas Julius Mark Tartu ülikoolis indoeuroopa keeleteaduse ja klassikalise filoloogia õpinguid. Juba tekkinud huvi sugulaskeelte vastu viis ta järgmise aasta sügisel Helsingi ülikooli soome-ugri keeleteadust õppima.

Keele ja rahvakultuuri väliuurimisega tegi Mark algust juba oma akadeemiliste õpingute alguses oma kodukihelkonnas. 1912. aastal käis ta uurimisreisil Ungaris, 1915. aastal kogus keelelisi, etnograafilisi ja folkloristlikke andmeid haavatud mordva sõduritelt Helsingis.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!