Esivenestaja alustas karjääri raudteelasena Tapal

Autor: Andres Pulver • 28. mai 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Enno Kapstase 1984. aastal tehtud fotol on NSV Liidu Ülemnõukogu Liidunõukogu saadikukandidaat Karl Vaino kohtumas valijatega.
Autor: SA Virumaa Muuseumid

Täna möödub täpselt sada aastat meie omaaegse esikommunisti ja Eestimaa venestaja Karl Vaino sünnist. Vähesed teavad, et Siberis sündinud mehe esimeseks koduks Eestimaal oli Tapa.

Karl Vaino sündis Tomski linnas 28. mail 1923. aastal. Tema isa Genrih (Heinrich, ka Hendrik) pages Eestist Venemaale 1918. aastal. Osadel andmetel oli papa Genrih sündinud 1893. aastal Rakveres, osadel andmetel aga 1889. aastal Järvamaal.

Hendrik Vaino oli noorusaastatel agar bolševik, Eestimaa Töörahva Kommuuni tuntud tegelane. Venemaal valiti ta lausa I üleliidulise nõukogude kongressi delegaadiks ja kui 1922. aasta detsembris otsustati asutada uus riik – NSV Liit – on selle sünnitunnistusel ka Vaino allkiri.

1928. aastal heideti väikese Tomski viinavabriku direktor Genrih Vaino bolševike parteist välja ning anti moraalituses ja raiskamises süüdistatuna kohtu alla. Edasi on lood papa Vainoga segased.

On teada, et 1930ndate lõpus vahistati ta süüdistatuna kosmopolitismis ja sidemetes Poola terroriorganisatsiooniga. Surmaotsus tühistati ootamatult, maha lasti hoopis tema peale kaevanud venelased.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!