Kliimakriis teeb suhkru kalliks: hinnaprognoos maitseb mõrult

Autorid: Kristjan Pruul, Aivar Õepa • 25. juuli 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Möödunud aastal ei saanud Saksamaal suhkrupeedi koristusega kuidagi rahule jääda.
Autor: DPA/Scanpix

Põud, viirused, El Niño: suhkru hinna tõusuks põhjuseid jagub ning hinnaralli võib kaasa tuua ebameeldivusi kogu toidusektorile.

Suhkru hind lööb rekordeid: kui veel aasta tagasi maksis tonn valget suhkrut Euroopa Liidus veidi rohkem kui 420 euro tonn, siis tänavu on see kasvanud 80 protsenti, 814 euroni tonni eest, selgub Euroopa Komisjoni turuülevaatest.

Bloombergi andmetel võidakse praegu sügiseseks koristushooajaks sõlmitavate lepingute pealt küsida isegi neljakohalist hinda.

Suhkru hind mõjutab kogu toiduainetööstust ning varude nappus võib tähendada, et väiksematel magusatootjatel võib päris raske hakata.

„Suhkru hinda Euroopa Liidus on mõjutanud koroonakriis, tootmissisendite hinnatõus, sõda Ukrainas ja ebasoodsad ilmastikutingimused,” loetles põllumajandus- ja maaelupoliitika valdkonna peaspetsialist Renata Tsaturjan Äripäevale antud kommentaaris.

Ta märgib, et lisaks lõpetati tänavu suhkrupeedi külvihooaeg alles mai lõpus, mis on tavapärasest palju hiljem. “Sellest tulenevalt on suhkru hind Euroopa Liidu eelmise aasta kevadest saati kõrgem kui ülejäänud maailmas, kuid viimastel kuudel on hinnatõus aeglustunud,” avaldas ta lootust.

Eestis suhkrupeeti ei kasvatata ja sellepärast sõltub kohalik toidutööstus Euroopa ja maailma turust.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!