Rahvahääletus tõi napsivõtmise keelu, millele sülitati

Autor: Andres Pulver • 14. oktoober 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Põhiseaduse rahvahääletus 14. oktoobril 1933 Harjumaal Kaiu rahvamajas. Nagu näha, valvas valimiskasti püssimees.
Autor: Juurupildid.ee

90 aastat tagasi kehtestati Eestis taas kolmeks päevaks kuiv seadus. Põhjuseks oli 14.-16. oktoobrini 1933 kestnud põhiseaduse rahvahääletus.

Tegelikult oli see 14 kuu jooksul juba kolmas rahvahääletus põhiseaduse muutmiseks ning läbi ajaloo teine rahvahääletus Eestis, mis toimus rahvaalgatuse korras.

14. oktoober oli 90 aastat tagasi sarnaselt tänavusega laupäev. Virulase ajakirjanik käis laupäeva õhtul Rakvere tänavatel ja nägi nii mõndagi.

„Kuidas Rakveres elati esimesel rahvahääletuse õhtul, see huvitab kõiki. Hääletuspäevadel on alkoholi müük keelatud. Kas valitses linnas rahu ja vaikus?

Sammume linnas hiljaõhtul. Järsku kostab: klõps, klaps – klõps, klaps. Peatume. Seisatab ka see omapärane sammuja, kelles ära tunneme Tallika. Käes tal jäme kaigas. Tema ümber koguneb neli-vis meest kõigil paras „aur“ peal.

Tallikas demonstreerib koorijuhti. Ta loeb sõnu ja lööb takti. Sõbrad kordavad kooris: „Piirituse kelder põles, kõik maailm oli valgust täis.“ Vali laul kostab läbi uulitsate.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!