Galerii: esimene lumi muutis teed libedaks

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 19. oktoober 2023
Jaga lugu
Esimene lumi tegi Rakvere valgeks.
Autor: Triin Varek

Neljapäeva hommik üllatas esimese lumega ning teeolud on muutunud halvaks ning libeduseoht on suur.

Sünoptik Kairo Kiitsaku sõnul on Lääne- ja Ida-Virumaa põhjaosas praegu kõige lumisem ja mereefekti mõjul tuleb veel lumelisa.

Neljapäeva hommik Lääne-Virumaal. Fotod: Facebook
Autor: Elisabeth Orgmets

Keskkonnaagentuuri ilmaprognoos lähipäevadeks

Nädala teisel poolel muutuvad teeolud halvaks ja libeduseoht on suur. Öösiti langeb temperatuur nii õhus kui teepindadel laialdaselt miinuspoolele ja püsib veel ka hommikupoolikul alla 0°C, lisaks tuleb sajuhooge lörtsi ja lumena, sekka ka vihmana. Eelkõige on sadu tihe põhjarannikul neljapäeva pärastlõunast alates ja jätkub ka reedel.

Neljapäeval (19.10) algab tõusva õhurõhu foonil Skandinaavias tugevneva kõrgrõhuala laienemine üle Läänemere. Samal ajal püsib Venemaa kohal madalrõhuala ja selle servast kandub meile niiskust, lisaks areneb Soome kohal pilvi juurde. Öösel on lörtsihooge enam rannikualadel ja Eesti idaservas ning puhub mõõdukas põhjakaare tuul. Päeval tungib põhjakaarest sisse järjest külmemat õhku - sajuhooge on laialdasemalt ja enam tahkel kujul s.t. nii lörtsi kui lume ja lumekruupidena, kohati ka vihmana alla. Põhja- ja kirdetuul rannikul tugevneb, õhtul on põhjarannikul puhanguid 20 m/s. Öised miinimumid langevad -2..+1°C-ni, vaid kitsastel rannikuäärsetel aladel jäävad 5°C lähedale, päevane õhutemperatuur on 0..+5°C piires.

Reedel (20.10) jätkub kõrgrõhkkonna tugevnemine ja selle serva mööda külma lisandumine, mis soodustab suhteliselt sooja merevee ja Soome lahe kohal pilvede arenemist ning nii ongi tihedate lörtsi- ja lumehoogude tõenäosus suurem Eesti põhjaservas, sajuhooge on ka saarte rannikul ja siin tuleb vihma ka. Kirdetuul on sisemaal mõõdukalt tugev, põhjarannikul ja Hiiumaal ulatub puhanguti 20 m/s. Õhutemperatuur on öösel 0..-4, tuulele avatud rannikul üle 0°C, päeval on +1..+5°C.

Laupäeval (21.10) laieneb kõrgrõhkkond Skandinaaviast jõulisemalt üle Läänemere. Öö hakul on lume- ja lörtsihooge veel põhjarannikul ja Hiiumaal, siin võib sekka ka vihma tulla. Pärast keskööd taevas selgineb ja päev tuleb päikeseline, aga väga tugeva idakaare tuulega. Õhutemperatuur on öösel -1..-5, tuulele avatud rannikul püsib üle 0°C, päeval on +2..+5°C. Õhtul läheneb merelt madalrõhkkonna serv. Saartel ja Liivi lahe ümbruses tõmbub taevas pilve ning hakkab vihma ja lörtsi sadama.

Pühapäeval (22.10) suureneb madalrõhkkonna mõju. Öö on tugeva kagutuulega. Sajupilved katavad Lääne- ja Lõuna-Eesti, saartel sajab vihma, mandril algul lörtsi, sisemaal lühiajaliselt ka lund, hiljem muutub sadu kõikjal vesiseks. Enne saju jõudmist on temperatuur mandril miinuspoolel, läänerannikul jääb üle 0°C, saartel üle 5°C. Päeval katab madalrõhuala serv Eesti. Siin-seal sajab vihma. Kagu- ja idatuul nõrgeneb. Õhutemperatuur tõuseb +3..+5, saartel kuni 9°C-ni.

Esmaspäev (23.10) tuleb nõrgeneva madalrõhkkonna servas kohatiste vihmahoogude, rannikul mõõduka, sisemaal nõrga idakaare tuulega ja mahe - öö on napilt plusspoolel, päeval tõuseb õhutemperatuur +3..+8°C-ni.

Teisipäeval (24.10) jääb Läänemere ümbrus madal- ja kõrgrõhkkondade vahelisse rahulikku rõhuvälja. On niiske ja pilvine, aga vaid siin-seal tibab nõrka vihma. Õhutemperatuur on valdavalt plusspoolel - öösel 0..+4, saartel kuni +7°C, päeval 4..9°C.

Kolmapäeval (25.10) saab pisut mõjusamaks madalrõhuala. Mõnes kohas kohas sajab vihma, suurem on võimalus Lääne-Eestis. Puhub mõõdukas kagutuul. Õhutemperatuur langeb öösel Virumaal kuni -2°C-ni, suuremal osal maast on aga 0..+4, saartel kuni +7°C, päeval 4..9°C.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!