Video: Neli julget ilvest külastasid Metsamõisa talu

Autor: Aivar Hundimägi • 4. detsember 2023
Jaga lugu
Fotol olevad ilvesed on pildistatud Alaveski loomapargis. Metsamõisa talus käinud ilvest koos kolme pojaga saab vaadata artiklisse lisatud videost.
Autor: Aldo Luud/Õhtuleht/Scanpix

Metsamõisa talus asuva Puhta Vee teemapargi valvekaamera ette jäi ilves koos kolme pojaga. Muidu pelglikuks peetavaid loomi ei häirinud ka hoovis põlenud tuled.

Teemapargi omanik Priit Adler ütles, et erinevaid loomi on võimalik piirkonnas kohata sageli, kuid ilvest kolme pojaga ta varem näinud ei olnud. „Huvitav on see, et ema tuli otse, aga pojad tulid kõrvalt kiviaia äärest. Eelmisel aastal nägin ilvest kahe pojaga, kuid siis olid meil liikumisanduritega valgustid ja kui tuled põlema läksid, jooksid nad minema,“ rääkis Adler.

Seekord uudistasid ilvesed Adleri majapidamist umbes 30 minutit ning ei peljanud tulla uudistama maja seina äärde. Adleri sõnul nimetavad jahimehed seda piirkonda lihaaidaks, sest siin on palju kitsi, kes meelitavad kohale erinevaid kiskjaid. Lisaks ilvestele on käinud ka näiteks hundid. Umbes 500 meetri kaugusel on aga endale pesa teinud isakaru. "Selles suunas väga liikuda ei taha ja kui lähen, siis võtan alati midagi kaasa, millega saan hirmutada," märkis ta.

Adleri sõnul on karusid piirkonnas nähtud rohkem, neid peaks siin elama kümmekond. Sain suvel muru niites mesilaste pahameele osaliseks, kui tarust mööda minnes ründas mind korraga kogu tarutäis mesilasi ja sain ühe korraga hulga sutsakaid. Hiljem vaatasin, et karu oli oma käpaga taru kraapinud. Ju arvasid mesilased muruniidukit kuuldes, et karu tuli tagasi, meenutas Adler.

Tema sõnul on kiskjate arvukus Eestis liiga suur ja metsas neil toitu napib. Seetõttu julgevad nad tulla inimeste kodude lähedusse, murravad koduloomi ja inimesed kohtuvad nendega üha sagedamini.

Küsimusele, kas kiskjate rohkus tuleb teemapargi külastusnumbritele kahjuks või kasuks, vastas Adler, et ikka kasuks. Ja ega metsloomi päris nii lihtne pole kohata, et tuled ja kohe näed, lisas ta.

Vaata videost ilveste külaskäiku Metsamõisa tallu:

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!