Saksa sõjaväe lendurpoiss õpetas hiljem pioneere

Autor: Andres Pulver • 11. veebruar 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Kalju Reitel.
Autor: Tapa muuseum

Tapalt pärit Kalju Reiteli nooruspõlvest, eriti tema käekäigust ilmasõja aastatel, võiks vändata lausa seiklusfilmi. Avalikkus tunneb teda aga ennekõike ikka kui skulptorit, mitte sõjameest.

Kalju Kumar Reitel sündis 11. veebruaril 1921 Tapal. Isa Rudolf Heinrich suri, kui poiss oli kahene ning Kalju jäi koos viis ja pool aastat vanema õe Valvega ema kasvatada.

Aastatel 1934–36 õppis ta Tallinnas Gustav Adolfi gümnaasiumis ja 1936–41 Tapa gümnaasiumis. Sõja alguses hoidis Tapa gümnaasiumi lõpetanud Reitel Vene mobilisatsioonist kõrvale ühel Aegviidu kandi rabasaarel redutades. Haaranguid oli palju ja kes kätte saadi, lasti kohapeal kohtuta maha.

Päev enne sakslaste kohale jõudmist saadi ka Reitel kätte ja tal tuli püssitoru ees seista, kuid kaks vene politrukki lõbustasid end puulatvade ja rohukamara kõmmutamisega ja imekombel jäeti noorukile hing sisse.

Saksa sõjaväkke astus Kalju Reitel vabatahtlikuna ja ta sattus Tallinna lennuväljale fotoluuresse. Kihk ise lennata oli aga suur ning Reitel osutus väljavalituks nende sekka, kes saadeti õppima Liepaja lähistele Grobino lennukooli. Soovijaid oli 300 kanti, kooli saadeti aga 20 meest.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!