50 suurima ettevõtte palgavõrdluse võitis Haka Plast

Autor: Aivar Hundimägi • 31. oktoober 2023
Jaga lugu
Haka Plastis teenivad töötajad lisaks põhipalgale ka tulemustasu, mis sõltub ettevõtte eelmise aasta äritulemustest ning võib oluliselt kergitada töötajate sissetulekut. Näiteks nii juhtus 2022. aastal, kui keskmine brutotasu kasvas firmas aastaga 65%.
Autor: Sten Semjonov

Lääne-Virumaa 50 suurima ettevõtte seas maksis mullu parimat palka Haka Plast, kus aastaga kasvas töötajate keskmine töötasu 65%, selgub Lääne-Virumaa Uudiste koostatud maakonna konkurentsiraportist.

Haka Plasti kõrge palgataseme põhjuseks on töötajatele eelmise aasta alguses makstud tulemustasud eduka 2021. aasta eest.

Lääne-Virumaa Uudised ja Äripäeva Infopank koostavad korra kvartalis maakonnas registreeritud või siin olulist äritegevust omavate ettevõtete majandustulemuste põhjal Lääne-Virumaa konkurentsiraportit. Oktoobris valminud raport võrdleb 2022. aasta ja 2023. aasta teise kvartali tulemusi. Kokku oli vaatluse all 373 ettevõtet, kellest 344 käive oli mullu üle 500 000 euro.

Avaldame alljärgnevalt seitse edetabelit, kuhu oleme 50 suurimat ettevõtet reastanud keskmise brutotasu suuruse, töötasu muutuse, töötajate arvu, tööjõukulude ja tööjõukulude suhte järgi müügitulusse. Lisaks avaldame 20 mullu kõige rohkem uusi töökohti loonud ettevõtet ja 24 töökohti vähendanud ettevõtet.

50 suurima firma palgataseme võrdlus

Keskmise palga kasv oli mullu suurim SF Pandiveres, kus see oli 68,1%. Põhjuseks on ettevõttes toimunud ümberkorraldused, sest suur osa töötajatest liikus teise ettevõttesse, seetõttu on SF Pandivere ka töötajate arvu vähendajate edetabelis kõrgel kohal.

SF Pandivere on 42 aastat tagasi Väike-Maarjas seakasvatusega alustanud Aare Kalsoni ettevõte, mis praegu tegutseb Tartumaal. Väike-Maarja vallas tühjalt seisev endine seafarm ootab praegu paremaid aegu. Rohkem saab Aare Kalsoni loodud ettevõttest lugeda artiklist „Väike-Maarjast alguse saanud äri pole ühelgi aastal olnud kahjumis“.

50 suurima firma palgakasvu võrdlus

Suurima tööjõukuludega ettevõte oli mullu Maag Eesti (endise nimega HKScan Estonia), kellele järgnes OG Elektra.

Suurema tööjõukuluga ettevõtted

50 suurema tööjõukuluga ettevõtte tööjõukulude suhe müügitulusse oli mullu kõige väiksem Estonian Cellil ja kõige suurem hooldekodusid omaval Pihlakodul.

Tööjõukulu suhe müügitulusse

Töötajate arvult on suurim Rakvere lihatööstuse ja teised HKScani Balti ärid ostnud Maag Eesti, kellele järgneb Oleg Grossile kuuluv OG Elektra. Mõlemad firmad tegutsevad üle Eesti. Kolmandal kohal on Jeld-Wen Eesti.

50 suurimat tööandjat

Töötajate arv kasvas mullu kõige rohkem üle Eesti tegutsevates jaekaubandusettevõtetes. Esimesel kohal on valdusfirmas Helter-R, mis on Aldar Eesti suuromanik, teisel kohal ongi Aldar Eesti ja kolmandal Weekend

Kuna Elmo Ehrlichile kuuluv Helter-R on Aldar Eesti suuromanik 80%, siis ongi need kaks ettevõtet avaldatud edetabelites lähestikku, sest olulise osa valdusfirma tulemustest annab Aldar Eesti. Lisaks Aldar Eestile on Helter-R kinnisvarafirma Espresso OÜ, Koch OÜ, Inostranets OÜ ja Aldar Latija SIA omanik.

20 suurimat töökohtade loojat

Töötajate arvu langus oli mullu suurim Karell Kiirabi ja mitme hooldekodude omanikfirmas Pihlakodu AS (endise nimega Viru Haigla) ja Flexa Eestis.

24 suurimat töökohtade vähendajat

Kõik avaldatud edetabelid on Äripäeva Infopank koostanud ettevõtete 2022. aasta majandusaasta aruannetes olevate andmete alusel. Kui mõni ettevõte on jäänud edetabelist välja, siis edastage see info [email protected]. Tõenäoliselt on põhjus selles, et viimane majandusaasta aruanne ei olnud konkurentsiraporti koostamise ajaks äriregistrile esitatud või pole see ettevõte konkurentsiraporti koostamise valimis.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!