Vapper prohvet ehitas Võsule kiriku

Autor: Andres Pulver • 20. august 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Enne Teist maailmasõda elas Võsul Liiva tänaval Tammesaare kinnistul mees nimega Johannes Borkman (ka Borgmann või Porkman), kes võitis laialdase kuulsuse “Võsu prohveti” nime all.

Võsu prohvet ja tema kirik.
Autor: Digar

Mees ei kuulunud ühtegi olemasolevasse usku ega usulahku, vaid harrastas oma, nn. ilmutuseusku. Jumala ingel olevat tulnud öösel tema juurde ja käskinud teda kuulutada igal pool ja kõigile jumalasõna ja maailma lõppu.

Vaatamata kõrgele vanusele oli mees täis teotahet, et seda jumala käsku täita.

Johannes Borkman sündis Sagadis 1860. aastal, teistel andmetel aga hoopis neli aastat hiljem ja Tallinnas. Pärast vahepealset Soomemaal elamist kolis ta tagasi Tallinnasse, kus oli tsaariaja lõpul õlikuubede tegijaks ja kilusoolajaks.

Oli aegu, mil Borkman oli päris rikas mees ja talle kuulus suur maja Tallinnas ning ka oma kilutööstus, kuid siis tabas meest usuhullus ja majandusliku elu korraldamiseks ei jätkunud enam aega ega energiat ning majapidamine hakkas allamäge veerema.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!